maanantai 16. heinäkuuta 2012

Toivepostaus: Ateriasuunnitelmani

Tässä taas yksi kovasti toivottu postausehdotus vihdoin valmiina. Olen siis saanut sairaalalta ravitsemusterapeutilta ohjeet syömiseen painoni nostamiseksi. Suunnitelma on ollut minulla nyt noin kaksi ja puoli kuukautta, tosin n. kuukausi sitten ruokamääriä lisättiin.
Ateriasuunnitelmani ei ole tähän mennessä nostanut painoani tavoite tahtia joka johtuu osin siitä, että kompuroin suunnitelman noudattamisessa. Nyt on kuitenkin syöty niin miten pitääkin, voi tosin olla että sekään ei riitä. Kukaan ei voi ennalta määrätä sitä miten paljon kehoni tarvitsee energiaa korjatakseen aliravitsemustilan. Olen kuitenkin huomannut ettei se helposti nouse. Syödä saa oikeasti ihan kunnolla, energia tuntuu katoavan jonnekkin. Ja niinhän se tekeekin- sisäelinten korjaus, aineenvaihdunnan vilkastuminen ja kaikki se mistä kehoni jäi ilman syömättömyyteni takia pitää nyt saada takaisin.

Painonnormalisoiminen on tärkeää minun fyysisen hyvinvoinnin takia nyt etusijalla. Aliravitsemus on aiheuttanut sykkeeni heikkenemisen ja verenpaineen laskemisen. Nämä pitää saada ensisijaisesti nopeasti kuntoon. Mutta sen suurempia höpisemättä tässä siis suunnitelma:

AAMUPALA

* viipale leipää ja 70% margariinia
*leivän päälle 2 viipaletta juustoa tai leikkelettä
*vapaasti kasviksia leivän päälle
*250g jugurttia/rahkaa+marjoja 1.5dl
*hedelmä tai täysmehu 1 dl
(*kanamuna muutaman kerran vkossa)VÄLIPALA

*viipale leipää ja 70% margariinia
*2 viipaletta juustoa tai leikkelettä
*kasviksia vapaasti leivälle

LOUNAS

*2dl riisiä/perunasosetta TAI 4- 5 perunaa(riippuen koosta) TAI 1dl riisiä/perunasosetta/ ja 2 leipää + rasvalisät
*lihaa TAI kalaa TAI kanaa n.150g TAI n.2dl kastiketta 
*kasviksia (eli salaattia, lämpimiä vihanneksia, juureksia yms...)
*hedelmä

VÄLIPALA

*jugurtti 2dl+marjoja sekaan 1.5dl
*0.5 dl mysliä/kauratyynyjä TAI elovena välipalapatukka
*0.5dl pähkinäsekoitusta
PÄIVÄLLINEN

*3dl pata-tai laatikkoruokaa+ 1 leipä ja levite TAI 4 dl keittoa+ 2 leipää ja levite TAI kuten LOUNAS
*hedelmä


ILTAPALA

*jugurtti 2 dl+ marjoja 1.5dl
*0.5 dl mysliä/kauratyynyjä TAI elovenapatukka
*2 siivua juustoa
*hedelmäSiinäpä se siis kokonaisuudessaan! Ja joka päivä tulisi syödä VÄHINTÄÄN tämä määrä. Ateriasuunnitelmani on siis MINIMIMÄÄRÄ päivän syömisilleni, hoitohenkilöstö on koittanut toitottaa, että kaikki ylimääräinen on hyväksi- ja kyllähän minä sen itsekkin tiedän. Tällä hetkellä elän ja syön kuitenkin tarkasti ateriasuunnitelman mukaisesti, omia lisäyksiäni en ole vielä uskaltanut tehdä.

On vaikeaa syödä yli kehonsa kylläisyyden, varsinkin kun sitä joutuu tekemään joka päivä. Se olisi varmasti hankalaa jo ihan terveelle, syömishäiriöttömälle ihmiselle, saatika sitten anorektikolle jonka mielessä mörkö koko ajan kummittelee. Painon nousu kuitenkin vaatii energiaa ylimäärin, joten tätä on kestettävä. Pelottaa vaan se, että miten kauan syömistä on jatkettava tähän tyyliin ja vastaus on että pitkään. Paino ei kuitenkaan nouse muutamassa yössä- sekin on pitkän prosessin takana. Normaalipainon alarajoille pääsy edellyttää minulta monen monen kilon kartuttamista. Ihanneviikkovauhdilla 0.5kg siihen menee monta kuukautta, eikä paino ole nytkään ollut tuollaisessa nousussa.

Eilen yöllä tapahtu jotain aivan odottamatonta, meijän iskä alko tunteen jo päivällä puristusta rinnassaan ja ajatteli sen olevan närästystä. Tunne ei mennyt ohi vielä iltaan mennessä. Yöllä äiti herätti että ne lähtee käymään sairaalalla ensiavussa ja nyt aamulla sain tietää iskän siirtyneen yön aikana helsinkiin leikattavaks. Sillä oli ollu tukkeuma yhdessä sydämen verisuonista ja oli vaatinut pikasen leikkauksen, oon edelleen ihan pihalla. Tänään illalla iskä palaa jo onneks hämeenlinnan sairaalaan ja saan tietää asioista lisää. Palailen illemmalla, koska nyt on menoa. Kriittisin vaihe taitaa kuitenkin olla jo takana. On tää silti ihan kauheeta, aamulla ei ruokakaan meinannu alas mennä kun syömishäiriökäyttäytymiselläni tilanteeseen reagoin. Sain onneks kuitenkin syötyä.8 kommenttia:

 1. Vaikutat mukavalta ihmiseltä. Voimia sinulle todella paljon sairauden kanssa. Joskus on hyvä pitää mielessä silloinkin, kun tuntuu ettei eteenpäin pääsisi, että miljoonat muutkin ihmiset ovat selvinneet ja ovat tällä hetkellä perheensä kanssa onnellisia. Sinusta välitetään ja halutaan pitää huolta, joten paranet aivan varmasti kunhan uskallat antaa heidän kuljettaa sinua puolestasi kohti terveempää elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, tällä hetkellä oloni parantumisen suhteen on todella hyvä. Mielessä ei ole anoreksian ajatuksia tänäänkään paljoa liikkunut tai ahdistusta kamalasti ollut :)

   Poista
 2. Toivottavasti mun kommentti tai kysymys ei nyt pilaaa mitää tai saa sua ajattelee huonolla tavalla mut ihan itteäni kiinnostaa, et minkälainen ajatus sua "estää" syömästä, tai mitä se "mökrö" sanoo ja siis eiks ruoka maistu hyvältä? Mulla on ainaki hirveen vaikeeta vastustaa hyvää ruokaa, ja yritän löytää keinoja siihen mitä sitä vastustaa, mutta sulla taas sitten ei masitu, siis miten tai miks? :D Jään todellakin seuraa tätä ja erittäinpaljon haluan nähdä tuloksiakin sitten x) kirjottele päivittäin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pilaa mitään, tottakai saa kysellä :) Kyse ei niinkään ole ruuan mausta, vaan siitä että olen niin pitkään kieltänyt itseltäni syömisen ja se on vaikee alottaa uudestaan. Anoreksian ajatuksia on vaikee selittää, ne on sairaita, järjettömiä ja täysin utopistisia, mutta saavat silti aina aika ajoin minustakin vallan. Itsekkään en aina ymmärrä mistä se kaikki kumpuaa ja ymmärrän hyvin kuinka vaikeaa ihmisten on tajuta kun aina ei itsekkään siihen kykene. Ruoka ja sen sisältämä energia on tavallaan ollut mulle vihollinen jota vastaan taistellaan. Niin tyhmältä kun se kuullostaakin, oon siis taistellut meille jokaselle elämisen kannalta välttämätöntä asiaa vastaan.

   Ihana juttu että jäät lukijaksi! :) kirjoittelen päivittäin, niin usein kun mahdollista

   Poista
 3. Hyvältä näyttää ja tsemppiä tuon noudattamiseen :)
  Aluksi voi olla vaikeampaa, mutta kaikkeen tottuu. Itsellänikin oli hirveitä vaikeuksia opetella syömään normaaleja määriä, mutta lopulta en enää edes haluaisi jättää mitään välistä. Se tuntuisi vaan liian väärältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu hiljalleen suunnitelman noudattaminen alkaa käydä kun rutiinista, onhan se jo sen verran kauan matkassa ollut :)

   Poista
 4. En ole ikinä kommentoinut lukemiani blogeja, mutta nyt on pakko...

  Kun luin blogiasi, tuntui kuin olisin lukenut omasta elämästäni! Sairastan anoreksiaa. Olen herkkä, kiltti ja perfektionisti. Hain keväällä lääkikseen ja valmistuin ylioppilaaksi. Painoindeksini on lähes sama kuin sinulla. Luen samoja blogeja kuin sinä. Rakastan liikuntaa ja kirjoittamista. Jopa ateriasuunnitelmani on melkein täysin samanlainen kuin sinulla!

  Tsemppiä paranemiseen, we can do it!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Kiitos kovasti kommentista, voin uskoa että olet monelta osalta hyvin samanlainen kun minä. Kovasti tsemppiä ja haleja sinne parantumiskamppailun kanssa <3 Toivottavasti jäät lukijaksi ja seurailet täällä mun paranemista, jos haluat ottaa yhteyttä niin jätä mailia: jenni93@hotmail.fi

   Poista